Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Журнали та продовжувані видання (1)Реферативна база даних (3)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Levitsky E$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Levitsky E. L. 
Problem of genetically modified food safety: a toxicologist’s view [Електронний ресурс] / E. L. Levitsky // Biotechnologia Acta. - 2016. - Vol. 9, № 1. - С. 7-25. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2016_9_1_3
Мета роботи - аналіз даних літератури, стосовно проблеми безпеки вживання продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми. Подано стисле визначення генетично модифікованих продуктів харчування, описано мету й методи одержання, наведено думки "за" і "проти" їх вживання. Увагу приділено обговоренню результатів оцінки можливої токсичності та безпеки їх для макроорганізму з використанням традиційних методів токсикологічного аналізу. Обговорено результати тестування віддалених ефектів цих харчових продуктів, а саме: алергенності, канцерогенності, репродуктивної токсичності, а також можливості мутагенного впливу на організм людини і мікрофлору кишечника. Ця інформація базується на сучасних уявленнях про закономірності проникнення і функціонування чужорідного генетичного матеріалу поза організмом і можливості його потрапляння (вбудовування) в геном у разі споживання продуктів харчування, одержаних за допомогою методів генної інженерії. Наведено основні принципи токсиколого-гігієнічного регламентування таких продуктів харчування. Аналіз опублікованих експериментальних результатів надав змогу зробити загальний висновок про відсутність наукової інформації, яка свідчить про наявність токсичних властивостей у генетично модифікованих продуктів харчування, і, отже, вірогідних доказів небезпеки їх вживання людиною і домашніми тваринами.
Попередній перегляд:   Завантажити - 274.525 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Levitsky E. L. 
Modern biotechnological approaches to lifespan extension of animals and humans [Електронний ресурс] / E. L. Levitsky // Biotechnologia Acta. - 2017. - Vol. 10, № 2. - С. 7-21. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2017_10_2_3
Мета роботи - проаналізувати сучасні дані, що стосуються проблеми збільшення тривалості життя багатоклітинних тварин і людини. Наведено уявлення про процеси старіння та продовження життя. Під час проведення аналізу акцент був зроблено на генетичних механізмах старіння і, головним чином, біотехнологічних підходах (генетична інженерія, генна терапія, використання стовбурових клітин, репрограммування геному) до збільшення тривалості життя багатоклітинних організмів. Для порівняння наведено деякі традиційні методи (лікарська терапія, фізичні вправи, калорійно обмежене харчування). Проведений аналіз надає підстави зробити висновок про перспективність і переваги застосування біотехнологічних методів збільшення тривалості життя у порівнянні з традиційними.
Попередній перегляд:   Завантажити - 352.469 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Trakhtenberg I. M. 
Biochemical mechanisms of free-radical damage to the nuclear genome by cadmium [Електронний ресурс] / I. M. Trakhtenberg, Y. I. Gubsky, E. L. Levitsky, I. F. Belenichev // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2018. - Vol. 90, № 3. - С. 5-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2018_90_3_3
Кадмій протягом багатьох років використовується у промисловості і сільському господарстві. Активне його застосування пов'язано з небезпекою для здоров'я людини, зважаючи на значний рівень токсичної дії на організм. Мета огляду - проаналізувати дані літератури та результати власних експериментальних досліджень, що стосуються біохімічних механізмів токсичної дії кадмію на ядерний хроматин клітин, передусім, печінки. На підставі цього аналізу підтверджено концепцію, згідно з якою токсичність кадмію визначається ушкодженнями, спричиненими вільними радикалами, виникнення яких індукують іони токсиканту. Утворені при цьому реактивні види кисню є, самі по собі, активними ушкоджуючими агентами, що зумовлюють токсичні ефекти, в тому числі мутагенний, що призводить у кінцевому підсумку до апоптозу і загибелі клітини.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.462 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського